Otsikossa se jo tulikin: tuo ikiaikainen kysymys, jota täydennetään Googlehaussa aina käsillä olevalla ongelmalla.
Tiivistetty vastaus on, että kaikkien vesikalusteiden huoltoon tai asennukseen tarvitaan ammattilainen. Koulutettu putkiasentaja hoitaa kaikki vesijohtoja ja vesikalusteita koskevat vikadiagnoosit, korjaukset, vaihdot ja asennukset takuulla oikein ja niin, että vakuutusyhtiökin hyväksyy työn jäljen. Putkimies työskentelee yhtä lailla vanhoissa kohteissa, saneerattavissa kohteissa kuin uudisrakentamisessakin. Varsinkin saneerauksissa ja uudiskohteissa putkarin tehtävä on suunnitella, mitata ja toteuttaa vesijohtojärjestelmät yhteistyössä sähköasentajan kanssa, joka puolestaan hoitaa nimensä mukaisesti rakennuksen sähköjärjestelmien toteutuksen.
Putkimiehen tehtävät ovat moninaiset:
Voiko kuka tahansa ryhtyä putkimieheksi?
Länsimaisesta kulttuurista löytyy runsaasti huvittelua, viihdettä ja vähättelyäkin liittyen putkimiehen palveluun. Kukapa ei olisi kuullut putkimiehen hymystä, naureskellut putkissa hyppelevälle pienelle italialaiselle Mariolle tai suomalaisittain puhunut putki-Penasta. Kaikki tämä hassuttelu on kuitenkin suunnattu aivan väärää ammattialaa kohti, sillä hyvin työnsä tekevä putkimies voi tienata jopa 70 000 € vuosiansioita, minkä takia LVI-alan ammattikoulutukset ovat varsin suosittuja.
Takuun alaisia ja vakuutusyhtiöiden hyväksymiä huoltotöitä ja asennuksia voi tehdä ainoastaan ammattitutkinnon suorittanut putkiasentaja. Pelkkien papereiden lisäksi kunnon tekijältä odotetaan usein myös pitkää ja monipuolista kokemusta, mitä hankitaan työskentelemällä kokeneemman putkimiehen ohjauksessa.
Pelkkää hanojen asentelua ja putkien kiinnittämistä putkarin työ ei ole, vaan näissä hommissa pärjätäkseen täytyy osata myös lukea rakennuksen piirrustuksia, mittakaavakuvia ja ymmärtää sekä vesi- että sähköasennusten teko mahdollisimman pitkäkantoisesti. Näiltä ”putki-Penoilta” vaaditaan siis perin paljon älliä, huolellisuutta ja kykyä hahmottaa sekä kokonaisuuksia että tarkkoja yksityiskohtia.
Putkimies osaa käsitellä eri materiaaleja

Rakennuksia ja niiden toiminnallisia osia harvemmin tehdään yhdestä ja ainoasta materiaalista. Putkimiehenkin täytyy tuntea lukuisat eri materiaalit, omistaa työkalut niiden käsittelyyn ja tietenkin myös tietää, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon näiden eri materiaalien kanssa työskennellessä. Materiaalikohtaiset erot asennustekniikoissa tulee myös olla hallussa, jotta vesijohtojen, viemäriputkien tai lämmitysputkien asennus ja korjaus hoituu oikeaoppisesti.
Putkiasentajan työssä kohtaa esimerkiksi teräksestä, raudasta, muovista ja kuparista tehtyjä kappaleita, rakenteita tai vesikalusteita. Työn monipuolisuuden ja vaihtelevan luonteen takia putkarit suosivat usein tila-autoa tai pakettiautoa, jotta he pystyvät kuljettamaan mukana kaikkia tarvitsemiaan hitsauskoneita, porakoneita, avaimia, liittimiä, mittalaitteita, varaosia, vesijohtoja, muoviputkia ja päivän työlistalle kuuluvia vesikalusteita. Jos siis törmäät isolla pakettiautolla liikkuvaan putkiasentajaan, löydät auton tavaratilasta todennäköisesti kaiken mahdollisen mitä ikinä osaat tarvita!
Apua, putki vuotaa!
Vuotava putki voi olla vaikea huomata, varsinkin jos vuoto alkaa pienestä tiputtelusta ja hajonnut vesiputki on rakenteiden sisässä. Korjaamatta jäävä pienikin vuoto voi aiheuttaa massiiviset kosteusvauriot, joiden korjaus maksaa hyvin nopeasti vähintään kymmeniä tuhansia euroja.
Jos siis huomaat jonkun vesikalusteen tihkuvan, vedenkulutuksen nousevan tai kotona alkaa olla kostean maakellarin haju, on aika soittaa porilaiselle putkimiehelle!
Vuotavan putken korjaaminen riippuu merkittävästi vuodon sijainnista, laajuudesta ja syystä. Tässä on yksi esimerkki, miten putkivuoto voidaan korjata:
- Kun vuoto havaitaan tai sitä epäillään, suljetaan vesijohto lisävahinkojen ehkäisemiseksi.
- Vuodon tarkka kohta ja syy täytyy selvittää, tavalla tai toisella. Jos vuoto paikallistetaan seinän sisässä tai lattian alla olevaan vesiputkeen, täytyy rakenteita purkaa pois tieltä.
- Hyvin usein vuoto saadaan korjattua vaihtamalla ruostunut tai vaurioitunut putken osa tai liitin leikkaamalla vuotava kappale irti ja liittämällä uusi, ehjä kappale tilalle.
- Putken materiaalista ja vauriosta riippuen esimerkiksi halkeamia voidaan myös paikata tai hitsata. Pieni vuoto on helppo korjata vuodonpaikkauskitillä, joka liimataan vuotavan kappaleen ympärille.
- Jotta vuoto ei toistu samassa tai jossain toisessa kohdassa, suosittelee putkimies tarvittaessa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten putkiston ruostesuojausta.
Vuotavan putken korjauksen jälkeen on tärkeää seurata vesikalusteiden toimintaa vielä jonkin aikaa erityisellä suurennuslasilla. Vesiputken hajoaminen yhdestä paikasta voi olla ensimmäinen selkeä merkki siitä, että putkisto alkaa olla elämänsä loppusuoralla ja vaatii piakkoin suuremman saneerauksen.
Kuten kaikilla aloilla, myös putkiasentajien tulee ylläpitää ja päivittää osaamistaan
Taitavan putkiasentajan tunnistaa siitä, että häntä kiinnostaa alan tulevaisuus, sekä oman osaamisen ylläpito ja parantaminen. Materiaalit, tekniikat ja rakennustavat muuttuvat kaiken aikaa, minkä takia putkimiesten täytyy pysyä linjoilla jos haluavat tehdä töitä jatkossakin – tarve tämänkaltaiselle osaamiselle ei katoa, se vain kehittyy teknologian mukana.
Putkiasentaja voi ylläpitää ja parantaa osaamistaan vaikkapa erikoistuvilla kursseilla, valmistajien tuottamilla koulutuksilla tiettyjen tuotteiden ja laitteiden käyttöön, seuraamalla alan julkaisuja sekä työskentelemällä mahdollisimman monipuolisesti erilaisten urakoiden parissa. Rakennusten putkistojen sekä vesilaitteiden korjaus ja huolto on jatkuva tarve joka on aina läsnä, ja ammattitaitoiset putkimiehet ovat täten yhteiskunnallisesti välttämättömän tärkeitä.
Voimme kuitenkin leikitellä ajatuksella, että ehkäpä teknologian kehittyessä putkiasentajatkin voivat saada täysin uusia taitokokonaisuuksia ja mahdollisuuksia, joilla rakennusten älytekniikkaa ja energiatehokkuutta kehitetään. Digitalisoituminen ja IoT:n yleistymisen myötä putkimiehilläkin saattaa tulla tarve hallita ja ymmärtää älytekniikkaa, joka toisaalta voi myös vastavuoroisesti auttaa diagnosoimaan sekä korjaamaan ongelmia nykyistä huomattavasti tehokkaammin.
