Putkimiehen palvelut

Putkimies on joka kodin sankari, joka korjaa vuotavan hanan, asentaa äidin valitseman uuden käsienpesualtaan ja auttaa isää uuden autonpesupisteen asennuksessa. Monipuolinen, mieluiten vieläpä porilainen, putkimies kannattaa pitää puhelimen pikanäppäimen takana – totuus on, että koskaan ei voi tietää koska putkaria kaivataan.

Ammattitaitoinen putkiasentaja kannattaa kutsua paikalle aina kun korjaukset, asennukset, lisäykset tai ongelmatilanteet koskettavat mitä tahansa rakennuksen putkistoja. Kaikki vesijohdot, pesualtaat, vesivaraajat, wc-pöntöt, vesihanat, viemäriputkistot ja muut vettä käyttävät lähteet kuuluvat putkimiehen laariin. Myös tiskikone ja pesukone kannattaa asennututtaa ammattilaisella, sillä vakuutusyhtiö ja taloyhtiö voivat laittaa mahdolliset vesivuodot asukkaan piikkiin, jos asennukset on tehnyt kuka sattuu.

Porin putkimiehiltä vaaditaan sitkeyttä ja kärsivällisyyttä

Yksittäinen hanan kiristys tai pöntön asennus saattaa kuulostaa ihan kohtuulliselta työltä, mutta koetapa tehdä samoja hommia 8 tuntia päivässä, 5 päivää viikossa. Tai jopa enemmän – päivystävä putkimies voi joutua painimaan vuotavien putkien tai haljenneen hanan kanssa vaikka lauantaiyönä.

Putkiasentajan työ on siis yllättävän fyysistä. Työkohteisiin täytyy siirtyä autossa istuen, työkalupakit ja asennettavat vesikalusteet voivat painaa kymmeniä kiloja, huollettavat tai asennettavat putket ovat harvoin erityisen ergonomiaystävällisissä paikoissa ja samoja liikeratoja voi joutua toistamaan koko päivän läpi. Fyysisen kunnon lisäksi työssä vaaditaan myös runsaasti sitkeyttä ja kärsivällisyyttä, sillä putkimiehen työ on kuitenkin hyvin vastuullista, mutta kohteet eivät välttämättä tee hommia aina kovin helpoiksi. Jumiin ruostunutta hanaa ei voi väkivalloin hakata irti ilman että vesiputki vaurioituu, eikä hankalaan jemmaan asennettavaa vesijohtoa voi vain paiskata paikoilleen.

Ehkäpä olemme siis velkaa hiukan kunnioitusta ja kiitosta näitä arjen sankareita kohtaan! Putkimiehen työ ei ole hehkeää eikä mediaseksikästä, mutta ilman putkiasentajia meillä ei olisi sisävessoja, suihkuja eikä jäteviemäreitä.

Paljonko putkimies saa palkkaa?

Fyysinen ja vastuullinen työ kuitenkin palkitaan. Jos putkari on yrityksessä työntekijänä, on putkiasentajan kuukausipalkka keskimäärin 2 582 € (Lähde: Duunitori, 2021). Putkitöiden keskimääräinen tuntihinta on 80–750 €/h, joten hyviä urakoita itselleen nappaava yrittäjä voi tienata jopa yli 5 800 €/kk (Lähde: Kauppalehti, 2023).